skip to Main Content
Een Juiste Houding Is Net Zo Moeilijk Als Piano Spelen?

Een juiste houding is net zo moeilijk als piano spelen?

Iedereen wil graag een juiste houding hebben bij het zitten of staan. Een goede houding zorgt niet alleen voor minder rug- en nekklachten, het geeft je ook nog eens een zelfbewuste en krachtigere uitstraling! Maar het aanleren van een goede lichaamshouding blijkt veel lastiger dan je zou denken (‘dat moet je gewoon doen’). Dit artikel legt uit waarom een goede houding aanleren zo lastig is en hoe de re-mind je helpt het toch voor elkaar te krijgen.

Gedrag aanleren

De juiste lichaamshouding aannemen is een vorm van nieuw gedrag aanleren: je wilt dit doen zonder dat je er actief bij hoeft na te denken. De methode om patronen te doorbreken en nieuw gedrag aan te leren is herhaling. Herhaling zorgt ervoor dat een bepaalde handeling die eerst actief moeten worden aangestuurd, nu zonder gedachten of moeite wordt uitgevoerd. Het is net als fietsen, dat is in het begin moeilijk, maar na een paar maanden kun je het gedachteloos, waardoor er ruimte is voor andere taken (op het verkeer letten bijvoorbeeld).

Hier komt bij dat complexe taken of complex gedrag niet zonder meer in 1 keer kan worden aangeleerd. Om bijvoorbeeld een moeilijk muziekstuk op de piano te oefenen, zal je eerst langzaam de noten en akkoorden spelen en herhalen, totdat je deze goed ‘in de vingers’ hebt. Daarna ga je pas in het juiste tempo oefenen en je aandacht naar het ritme en de accenten verleggen. Dit geldt ook voor een juiste houding aanleren.

De juiste houding oefenen is meer dan…de juiste houding oefenen?

De hele dag de juiste lichaamshouding aannemen is een complexe taak, die eigenlijk in twee hoofdgedeelten is op te splitsen:

  1. Ten eerste de houding zelf. Dit is hoe je moet staan en zitten. In het algemeen geldt voor staan: Rechtop, schouders naar achteren, buik en billen iets aangespannen. Voor zitten geldt hetzelfde, maar mogen buik en billen ontspannen zijn. Voor echt goede aanwijzingen over je houding kun je het beste bij je oefentherapeut of fysiotherapeut terecht. Zij kunnen je individuele tips geven hoe je je bestaande houding moet corrigeren voor een optimale zit- en sta-houding.
  2. Daarnaast is er het (steeds weer) corrigeren van je houding als je inzakt. Dit heeft eigenlijk niets met je houding zelf te maken, maar met de timing van je hersenen. Die moeten je namelijk steeds weer actief een seintje moet geven om de juiste houding aan te nemen. Je lichaam geeft namelijk zelf geen signaal af dat je ingezakt bent (tenzij je erg lang in een verkeerde houding zit, en het pijn gaat doen).

Hoe oefen je nu de juiste houding?

Het aanleren om de hele dag in de juiste houding te staan en te zitten is dus best lastig. Dit komt voornamelijk omdat er veel te weinig herhaald wordt. Oefeningen van de fysiotherapeut of oefentherapeut worden vaak maar 1 of 2 maal per dag gedaan, en het advies om rechtop te zitten wil je wel volgen, maar je vergeet het gewoon om regelmatig te doen.

Net als bij het moeilijke piano-stuk moet je de juiste houding aanleren opsplitsen in twee stukken: 1) de juiste houding aannemen en 2) dit regelmatig doen.

Re-mind helpt je bij aanleren van de juiste houding

De re-mind is ontwikkeld om je te helpen je gedrag te veranderen. De ingebouwde leercurve is daarom gesplitst in 2 belangrijke leerfases:

  1. In deze fase geeft de re-mind je af en toe een trilsignaaltje. De regelmaat waarmee je een signaaltje krijgt varieert tussen de 3 en 7 minuten. In deze fase corrigeer je elke keer dat je de re-mind voelt je houding. Dat heeft je focus, meer hoef je niet te doen.
  2. In de tweede fase gaat de re-mind je meer trainen om regelmatig de juiste houding aan te nemen. De variatie van het signaal neemt sterk af, wat betekent dat het signaal steeds na een bepaalde tijd terugkomt. Na verloop van tijd gaan je hersenen hierop anticiperen. Als ze het signaaltje verwachten geven ze alvast het commando “juiste houding”, zonder dat de re-mind getrild heeft. De tussenpozen nemen langzaam toe, zodat je leert steeds langere stukken achter elkaar de juiste houding aan te nemen.

De re-mind schakelt na een paar dagen gebruik automatisch over van de eerste naar de tweede fase, daar hoef je dus niets voor te doen. Je zult zien dat je na verloop van tijd (denk aan twee weken) automatisch je houding aanpast als je de re-mind voelt. Je hoeft er dan niet meer actief bij na te denken.

Jezelf belonen

Er is nog een ding belangrijk: Jezelf belonen als je de juiste houding hebt aangenomen. Zie het als een soort spel: Als de re-mind trilt en je hebt op dat moment een goede houding, dan ben je heel goed bezig! Daarnaast geeft het je sowieso een goed gevoel om telkens de juiste houding aan te nemen. Want vergeet niet: Een goede houding is niet alleen gezond, je voelt je er ook zelfbewuster en beter bij!

terug naar re-mind

Back To Top
Remind2Change Herenweg 77, 3648CB, Wilnis
Heeft u een vraag?
Stuur ons een bericht