skip to Main Content
Met De Re-mind Realiseer Je Daadwerkelijk Gedragsverandering

Met de re-mind realiseer je daadwerkelijk gedragsverandering

Het veranderen van gewoontes. Hoe zit dat?

Gedurende ons leven leren we allerlei gewoontes aan: Patronen die zich in het dagelijks leven inslijten. Je hoeft er niet over na te denken, je doet het gewoon zo. Dit kunnen bepaalde handelingen of vaardigheden zijn (denk aan afwassen, fietsen), maar ook je gedachten kunnen ‘gewoontes’ hebben, zoals bijvoorbeeld piekeren. Bijna al onze gewoontes (ons gedrag) zijn aangeleerd. Slechts een paar essentiële zaken krijgen we bij onze geboorte mee, zoals bijvoorbeeld het aanleren van taal als er tegen je gesproken wordt. De rest wordt gevormd doordat we leren, waarbij we gedreven worden door ‘beloning’ en ‘straf’.

Waarom hebben we gewoontes?

Het hebben van ingesleten gedrag is prima. Het zorgt ervoor dat je voor heel veel handelingen niet hoeft na te denken en dat je ze efficiënter kunt uitvoeren. Daardoor hou je tijd over om andere dingen te doen en te denken.

Niet alleen goede gewoontes slijten in. Ook verkeerde gewoontes worden vanzelf aangeleerd, met soms vervelende gevolgen waar je dagelijks last van kunt hebben. Denk eens aan:

 • piekeren
 • rugklachten door een verkeerde houding
 • tandenknarsen
 • roken
 • te snel praten
 • nagelbijten
 • uitstelgedrag

Hoe verander je een gewoonte?

Voor het afleren van bepaalde gewoonte geldt hetzelfde als voor het aanleren: Je moet het langdurig en vaak doen. De moeilijkheid is dat het aanleren van het gedrag vanzelf gaat, gedreven door je omgeving en jezelf (je lijf, je geest). Het afleren gaat juist niet vanzelf. Er verandert immers niets aan je omgeving, je lichaam of je geest. Je moet dus langdurig iets doen dat niet vanzelf gaat. Daar komt dan ook nog het volgende bij…

De 2 mythes van gedragsverandering:

 1. Het duurt 21 dagen om nieuw gedrag aan te leren
 2. Als je een keer ‘faalt’ en je oude gedrag herhaalt, moet je weer opnieuw beginnen

De ’21-dagen mythe’ komt waarschijnlijk voort uit een oud onderzoek (1960, dr. Maxwell Maltz) naar hoe lang het duurt voor een persoon om aan zijn spiegelbeeld te wennen na plastische chirurgie. Waarschijnlijk doordat de woorden ‘habituation’ (ergens aan wennen) en ‘habit formation’ door elkaar zijn gehaald is de verkeerde conclusie getrokken dat het dus 21 dagen duurt om je gedrag aan te passen. Dit getal wordt veelvuldig gebruikt, vooral vanwege zijn commerciële waarde (‘in slechts drie weken heeft u ….’).

De tweede mythe is dat als je één keer ‘de fout’ ingaat, je weer helemaal opnieuw moet beginnen. Daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor, maar het klinkt wel ‘aannemelijk’. Echter, keer het eens om: Toen je de gewoonte aanleerde, ging het toen ook meteen zonder fouten? Vond je je eerste sigaret echt lekker? Heb je altijd verkeerd gezeten, of zat er ook wel eens een dag tussen dat je de goede houding had? Piekerde je opeens constant, of zaten er ook zorgeloze dagen tussen? Het af en toe ‘falen’ blijkt nauwelijks effect te hebben op het veranderen van je gedrag.

Hoe leer je dan wel een slechte gewoonte af?

Een gewoonte leer je langzaam aan, maar het afleren duurt dus ook lang. Onderzoek uit 2010 laat een gemiddelde van 61 dagen zien, met een grote variatie. Het duurt dus gemiddeld 2 maanden (met uitschieters naar 6 maanden) voordat je een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd. Het aantal keren dat je iets moet herhalen is minder bekend, maar het ligt voor de hand dat je het veel vaker moet doen dan je oude gewoonte (anders blijf je díe immers aanleren).

Het is voor een mens zeer lastig om ergens voortdurend aan te denken. Hoe herinner je jezelf bijvoorbeeld om steeds op je houding te letten? Het antwoord: dat kunnen je hersenen helemaal niet. Dit heel regelmatig herinneren moet gebeuren in het kortetermijngeheugen, maar dat wordt telkens aangevuld met nieuwe informatie (een berichtje op je telefoon, je hond die aandacht nodig heeft, of iets interessants op TV). Na een aantal minuten is de opdracht ‘denk aan je houding’ verdrogen door nieuwe gegevens. Het gevolg is dat je er meestal maar een paar keer per dag aan kunt denken, veel te weinig voor een gedragsverandering.

Wat helpt bij het veranderen van gedrag?

Er zijn veel hulpmiddelen voor het aanpassen van een gewoonte, maar de meeste hebben te maken met herinneren. Wat je vaak hoort zijn:

 • Plak een geeltje op je beeldscherm
 • Draag je horloge om je andere pols
 • Leg een steen of ander voorwerp op je bureau
 • Zet een alarmpje op je telefoon

Deze werken wel, maar meestal maar voor korte tijd. Met name de visuele herinneringen worden na een paar dagen niet meer waargenomen.

De re-mind helpt bij gedragsverandering

De re-mind lijkt vooralsnog een betere oplossing. Hij wordt momenteel in Nederland door steeds meer mensen gebruikt en ook steeds breder ingezet. De re-mind herinnert je met een lichte trilling aan je nieuwe gewoonte. Vele malen per uur (instelbaar), de hele dag door. Zonder dat het je afleidt bij wat je aan het doen bent. De re-mind wordt nu al ingezet bij:

 • Rugklachten
 • Nek- en schouderklachten
 • Stress
 • Tandenknarsen en kaakklemmen (bruxisme)
 • Logopedie voor kinderen (OMFT)
 • Diëten
 • Mindfulness

De re-mind wordt al ingezet door fysiotherapeuten, oefentherapeuten, logopedisten, tandartsen, diëtisten, mindfulness coaches en personal coaches. Doordat de re-mind zeer eenvoudig te bedienen is kan hij in elke doelgroep worden ingezet.

Meer informatie over de re-mind is te vinden op www.remind2change.com


Back To Top
Remind2Change Herenweg 77, 3648CB, Wilnis
Heeft u een vraag?
Stuur ons een bericht