skip to Main Content
Oeps! Vergeten Te Oefenen?

Oeps! Vergeten te oefenen?

Waarom vergeten we eigenlijk dingen? En wat voor effect heeft dat voor het oefenen van nieuwe gewoontes, zoals een betere houding of niet meer op je nagels bijten?

Hands-up!

Een mens kan zichzelf niet elke 5 minuten herinneren om iets te doen. Probeer het maar eens: Spreek met jezelf af dat je ongeveer elke 5 minuten even je hand opsteekt. Gewoon terwijl je bezig bent met andere dingen (werk, lezen, afwassen…). Je zult zien dat dat niet lukt. Na een uur heb je er waarschijnlijk 2-3 keer aan gedacht. En na een dag misschien 10 keer? Je vergeet het gewoon.

Het is best vreemd, we kunnen zoveel met onze hersenen. We kunnen plannen, nieuwe dingen bedenken, lezen, schrijven, gezichten onthouden… maar een toch vrij simpele opdracht als 10 keer per uur je hand opsteken is eigenlijk onmogelijk. Hoe komt dit en wat heeft dat met het verbeteren van verkeerde gewoontes te maken?

Ons geheugen

De belangrijkste oorzaak ligt in de soorten geheugens die we hebben: het korte-termijn-geheugen en het lange-termijn-geheugen. De eerste biedt plaats voor 3 tot 5 ‘stukjes’ informatie die we maar een korte tijd kunnen onthouden (een aantal seconden). Het is ons werkgeheugen, we gebruiken het bijvoorbeeld om een som te maken, of om een route te bedenken (eerst langs de bakker, dan de supermarkt en op de terugweg die brief posten).

De opdracht om 10 keer per uur iets te doen kan eigenlijk alleen in dit werkgeheugen uitgevoerd worden. Echter, je kunt alleen door steeds te herhalen iets actief houden in het werkgeheugen. Dus als je steeds zou herhalen ‘ik moet zo mijn hand opsteken’ dan lukt dat ook. Maar daar gaat het mis, want je krijgt continue nieuwe informatie te verwerken: de telefoon gaat, je krijgt honger, je ziet een vogel, etc., waardoor je de opdracht vergeet. Pas na een half uur schiet het je opeens weer te binnen: hand opsteken!

Het lange-termijn-geheugen bevat onze gewoontes. Om iets van het werkgeheugen naar het lange-termijn-geheugen te krijgen moet het òf vaak herhaald worden òf een grote emotionele betekenis hebben. Gewoontes die we af willen leren hebben vaak geen grote emotionele betekenis, dus is herhalen de enige optie.

Waarom zo vaak?

Om een gewoonte aan te leren en in je onbewuste geheugen te ‘plaatsen’ moet je de nieuwe gewoonte heel vaak herhalen. Veel vaker dan bijvoorbeeld het leren van een adres of iemands naam, dat weet je na een keer of 10 herhalen wel. De oorzaak hiervan is dat dat je een oude gewoonte moet ‘vervangen’.

Neem als voorbeeld kaakklemmen: Veel mensen klemmen hun kaken onbewust hard op elkaar. Dit is slecht voor je tanden en je krijgt er pijn van in je hoofd en nek. Stel dat je per uur 5 maal een paar minuten klemt (oud gedrag). Als je dan slechts 1 maal per uur je kaak zou ontspannen (gewenst gedrag), dan ‘leert’ je onbewuste geheugen dus 5 maal klemmen en 1 maal ontspannen. Het oude gedrag (klemmen) verandert niet in het gewenste gedrag (ontspannen). Pas als je het gewenste gedrag vaker en langer oefent dan het oude gedrag zal het nieuwe gedrag het oude gaan vervangen. En aangezien het oude gedrag vaak jaren tijd heeft gehad om in te slijten, duurt het een lange tijd om te laten vervangen (denk in maanden).

Extern hulpmiddel

Zonder extern hulpmiddel – niet voor niets bestaat de term geheugensteuntje! – is heel vaak herhalen van gewenst gedrag ondoenlijk. De Re-mind is zo’n hulpmiddel. Met een lichte trilling herinnert hij 10 maal per uur (instelbaar) je gedrag aan te passen. De Re-mind is ontwikkeld voor mensen met rugklachten, maar wordt inmiddels ingezet bij logopedie, kaakklemmen en tandknarsen, ontspanning / mindfulness, ademhalingsoefeningen, nagelbijten, rug-, schouder- en nekklachten, freezing bij Parkinson en lichaamshouding bij sporten.

Back To Top
Remind2Change Herenweg 77, 3648CB, Wilnis
Heeft u een vraag?
Stuur ons een bericht