skip to Main Content
Waarom Kan Je Niet Gewoon Rechtop Zitten?

Waarom kan je niet gewoon rechtop zitten?

De beperkingen van je brein laten je lichaam inzakken

Het is een herkenbaar beeld: ondanks goede voornemens, de juiste oefeningen en een desktop-setting volgens de laatste regels van de ergonomie zit je weer onderuitgezakt achter je PC. Je wil wel, maar je hoofd werkt niet mee. Maar hoe zit dat, waarom kan je nou niet gewoon de hele dag in de juiste houding zitten en staan? Hoe moeilijk is het commando ‘rechtop’ voor je brein?

Aandacht

Eerst even een stapje terug: Waarom zak je eigenlijk onderuit of sta je ingezakt? Dit komt doordat voor rechtop zitten en staan je hoofd een hele rits van spieren (bovenbenen, rug, schouders, nek, etc.) actief moet laten samenwerken. En dat vereist aandacht. En als je alleen je aandacht nodig zou hebben voor de juiste houding, dan was dat geen probleem. Maar helaas, je hebt je aandacht voor vele dingen nodig en daar gaat het dus mis…

Ons kortetermijngeheugen

De dingen waar we nu mee bezig zijn komen samen in ons kortetermijngeheugen . Deze kan informatie maar voor korte tijd vasthouden (enkele seconden tot enkele minuten). Dit zorgt er voor dat het ondoenlijk is om de hele dag aan je lichaamshouding te denken. Je focus daarop wordt ingepikt door andere dingen (het stukje dat je nu leest, een kriebeltje op je arm, een WhatsApp berichtje, wat ga je zo eten, etc.).

Daar komt bij dat je ook niet elke 10 seconden aan je houding hoeft te denken. Als je de juiste houding hebt aangenomen duurt het namelijk even voordat je inzakt. Hoe lang het duurt verschilt en hierop kun je juist heel goed trainen! Door jezelf steeds te herinneren een juiste houding aan te nemen zal dit op een gegeven moment geautomatiseerd worden. Je hoeft er niet meer actief aan te denken, je lichaam gaat ‘vanzelf’ rechtop zitten en staan.

Commando ‘rechtop’

Maar aan dat trainen werken je hersenen dus niet mee! Die zijn niet in staat om je elke 5 minuten te herinneren rechtop te gaan zitten. Je kortetermijngeheugen is al lang weer met wat anders bezig en de goede houding is nog niet geautomatiseerd. Hoe prachtig ons brein ook is, er zit helaas geen timer in die je helpt te herinneren rechtop te gaan zitten.

Re-mind: het technologische steuntje in de rug

Gelukkig kun je een hulpmiddel gebruiken om je aandacht met grote regelmaat terug te brengen op je lichaamshouding. De re-mind is een klein apparaatje dat je af en toe een lichte trilling geeft zodat je weer de juiste houding kan aannemen. De re-mind heeft zelfs een speciale leercurve, waarbij de trillingen gevarieerd, maar met steeds grotere tussenpozen gegeven worden. Hierdoor oefen je in het regelmatig corrigeren van je houding.

Kijk hier voor meer informatie over de Re-mind

Andere manieren om je te helpen herinneren:

  • Zet een alarm op je mobiel
  • Plaats iets ‘raars’ in je blikveld (bijvoorbeeld een pak cornflakes op je bureau) – dit werkt overigens maar voor beperkte tijd
  • Vraag je collega’s of familie je te waarschuwen als je onderuit zakt

Lees hier meer over het kortetermijngeheugen (Engels)

Back To Top
Remind2Change Herenweg 77, 3648CB, Wilnis
Heeft u een vraag?
Stuur ons een bericht